top of page

Hoofdsponsors

Optocht

Publieksprijs.

Door de mooie optocht is er een grote toeloop aan publiek. Daarom hebben de Torenuilen sinds 2012 een publieksprijs ingesteld. Alle toeschouwers op de route hebben de mogelijkheid om te stemmen op hun favoriete deelnemer(s). Tijdens het naoplekken in de residentie wordt met de prijsuitreiking ook de winnaar van de publieksprijs bekend gemaakt. Sinds het begin hiervan is nog iedere editie naar de Badboys gegaan.

Pööke vereeuwigd bij Oude Toren.

Carnaval in Pufluk start aan de voet van de Oude Toren, bij het beeld van Pööke. Hij wordt gezien als de oervader van het Maas en Waalse carnaval. Carnavalsclub De Hutstûrm gaf het Puiflijk cadeau tijdens hun 22 jarig bestaan. Diverse sponsoren, waaronder de Torenuilen droegen bij aan de verwezenlijking. Pööke, de zwerver die grappen en grollen maakte met zijn foekepot en later de roefelbus. Hij had altijd schik en verbeeldde zo de ware geest van carnaval. Pööke werd geboren in Druten, sliep op de steenoven in Afferden en sleet zijn laatste dagen in het oudemannenhuis in Puiflijk. "Pööke hoort bij de hele streek, maar omdat hij in Puiflijk is gestorven, hebben we gemeend het beeld hier te plaatsen."

"Tijdens het carnaval vervagen rangen en standen, staat de wereld op zijn kop. Meestal zijn standbeelden voorbehouden aan beroemdheden, aan kopstukken met grote verdiensten. Dat gold niet voor Pööke. Hij was een landloper. Dat juist hij een standbeeld heeft gekregen, past perfect bij het carnaval."

Puflukse Optocht.

Al sinds jaar en dag staat de optocht in ons mooie dorp bekend om de hoge kwaliteit en het grote aantal deelnemers. Natuurlijk staat ook de gezelligheid tijdens de rondgang door Puiflijk hoog in het vaandel bij de Puiflijkse carnavalsgroepen. Al vroeg na de zomervakantie gaan de carnavalsvierders aan de slag om in het nieuwe carnavalsseizoen weer goed voor de dag te komen. Iedereen doet zijn of haar best om een gooi te doen naar die prachtige wisselbeker. In diverse optochten in Maas en Waal en Nijmegen worden hoge ogen gegooid en worden vele prijzen gewonnen. Maar natuurlijk is meedoen belangrijker dan winnen: jong, oud, groot, klein, individueel, met een groep of met een praalwagen. Meemaken en er bij zijn!

Uilontsteking.

Voorafgaand aan de start van onze optocht wordt traditiegetrouw de Uil ontstoken. Aan de voet van de Oude Toren, bij het beeld van Pööke is de start van de optocht en daarmee ook onze carnaval.

Na het hijsen van de vlaggen en de tonen van het Pufluks Volkslied gaat de uil in de Oude Toren branden. De officiële start van het Pufluks carnaval en het teken voor de start van de optocht.

Defilé.

De prins van de Torenuilen gaat voorop in de optocht. Op de hoek van de Koningsweg met de Scharenburgsestraat is de omgeving ingericht tot een heus Ontbindingsplein. Een plein met muziek, ruimte voor genodigden genodigden. De prins zal hier vanaf zijn prinsenwagen een defilé afnemen. Alle deelnemers aan de optocht trekken aan hem voorbij. Gezamenlijk met alle Torenuilen en uilinnen wordt er feest gevierd.

bottom of page